Cebo of Bellota?

Bestel je een Iberico plankje in Spanje dan zijn er een aantal zaken die je moet weten. Er zijn namelijk verschillende kwaliteitsniveaus en deze bepalen de smaak en de prijs. Allereerst is het belangrijk om te weten of je een Iberico de Cebo of Iberico de Bellota krijgt geserveerd.

Een Cebo varken verblijft het hele jaar door op de boerderij en eet een pap van granen. Een Bellota varken daarentegen scharrelt in de wintermaanden vrij rond op de Dehesas, de grote open velden in Zuid-Spanje, en gaat dan op zoek naar de eikeltjes (bellotas). Een bellota varken kan tot wel 10 kilo eikeltjes per dag eten. Het zijn juist deze eikeltje die de Iberico ham zijn bekende en onovertroffen nootachtige smaak geven. Vroeger noemden de Spanjaarden dit de ‘Pata Negra’ (zwart poot). Pata Negra stond bekend als de crème de la crème. Echter werd hier de laatste jaren mee gesjoemeld en stond er op elk menu kaart Pata Negra, terwijl het misschien wel een Cebo was. Vandaar dat de regering met 4 kwaliteitsniveaus (labels) is gekomen, namelijk zwart, rood , groen en wit. Dus de volgende keer als je een Pata Negra plankje bestelt, let op het zwarte label!

Zwart: Iberico de Bellota (Pata Negra)
100% Iberico: Iberico vader en Iberico moeder.
100% Bellota: Heeft gescharreld op de Dehesa en heeft genoeg eikeltjes gegeten.

Rood: Iberico de Bellota
50%-75% Iberico: Moeder is altijd Iberico, vader is van een ander ras, bijvoorbeeld Duroc
100% Bellota: Heeft gescharreld op de Dehesa en heeft genoeg eikeltjes gegeten.

Groen: Iberico Cebo de Campo
100%-50% Iberico: 100% iberico, maar kan ook een mix zijn.
50% Bellota: Heeft gescharreld op de Dehesa maar heeft niet genoeg eikeltjes gegeten.

Wit: Iberico de Cebo
100%-50% Iberico: In principe 100% iberico, maar kan ook een mix zijn.
100% Cebo: Heeft niet gescharreld op de Dehesa en is gevoed met granen.

Deel dit bericht
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn